YENİ KORONAVİRÜS (COVID-19) HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

YENİ KORONAVİRÜS (COVID-19) HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER PDF dosyası için lütfen tıklayın

YENİ KORONAVİRÜS (COVID-19) HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Yeni Koronavirüs (COVID-19) nasıl bulaşır?
Koronavirüsler, hayvanlardan veya insanlardan bulaşabilirler.
Virüs hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden (göz, ağız, burun mukozasına temasla) bulaşabilir.

Yeni koronavirüsün (COVID-19) kuluçka süresi ne kadardır ve belirtileri nelerdir?

Virüsün bulaşması ile hastalık belirtilerinin ortaya çıkması arasında geçen kuluçka süresi 2-14 gün arasındadır. Yaygın belirtiler ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğüdür. Daha ciddi vakalarda bu belirtiler zatürre, şiddetli akut solunum ve böbrek yetmezliği olabilir.

Yeni koronavirüsten (COVID-19) korunmak için standart öneriler nelerdir?

  • El hijyenine dikkat edilmelidir; eller sık aralıklarla temizlenmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalıdır.
  • Eller sabunlu yıkama haricinde sık sık el dezenfektanı ile temiz tutulmalıdır.
  • Kalabalık yerlerden ve hasta insanlarla temastan kaçınılmalıdır. Hapşıran ve öksüren kişilerden en az 1 metre uzak durulmalıdır.
  • Kirli eller ile ağza, buruna, göz ve yüze dokunmaktan kaçınılmalıdır.
  • El sıkışmalarından, tokalaşmalardan sakınılmalıdır.
  • Kişisel eşyalarınızın başkalarıyla değiştirilmemesi veya ortak kullanılmaması önemlidir.
  • Yemekhane içerisindeki ortak kullanıma açık tüm ürünlerin kullanımından sonra ellerinizin dezenfektan ile yıkanması gerekmektedir.
  • Çiğ süt ve et ürünlerini tüketmemeye, çiğ tüketilecek sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmeye dikkat edilmelidir.
  • Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzın tek kullanımlık kağıt mendil ile kapatılması, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasına dikkat edilmesi çevreye hastalığın bulaşmasını azaltmada etkilidir.
  • Özellikle ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı gibi bulguların varlığında mümkünse tıbbi maske (cerrahi maske) takılarak acilen sağlık kuruluşuna başvuru yapılması gerekmektedir.

YENİ KORONAVİRÜS (COVID-19) KARŞISINDA SOMAL’DA ALINAN ÖNLEMLER

Yeni Koronavirüsten (COVID-19) korunmak amaçlı geçici süreliğine, ikinci bir duyuruya kadar Şirket Yönetimi tarafından aşağıda sıralanan önlemlere tüm yönetici ve çalışanlarımızın sağlığı için hassasiyetle uyulmasını rica ederiz.

    1. 11.03.2020 tarihinde COVID-19 ile mücadele ile ilgili bilgilendirme, ve alınması gereken önlemlerle ilgili uyarı yazıları ve afişler hazırlanarak tüm çalışanların görebileceği şekilde ofis ve fabrika alanlarına asılmıştır.
    2. İş Sağlığı ve Güvenliği danışmanlarımız tarafından tüm çalışanlara COVID-19 ile mücadele kapsamında alınması gereken önlemlerle ilgili bilgilendirme eğitimi düzenlenmiştir. Eğitimlerde özellikle el temizliği olmak üzere kişisel hijyen kurallarına dikkat çekilmiş, personelin ellerini sık sık en az 20 saniye boyunca yıkamaları gerektiği vurgulanmıştır.
    3. Şirketimiz, tüm ofis alanları, ortak alanlar ve fabrika binası dahil olmak üzere, 16.03.2020 tarihinde özel içerikli dezenfeksiyon malzemeleri ile dezenfekte edilmiştir.
    4. Ofis çalışanları dönüşümlü evden çalışma sistemine, fabrika çalışanları ise gündüz-gece olmak üzere iki vardiyalı sisteme geçirilerek, sosyal temas oranı yarı yarıya azaltılmıştır.
    5. Vardiya değişimlerinde çalışanlara temas imkanı sağlanmaması adına vardiyalar arasına en az 1 saat boşluk konulmuştur.
    6. Yemek ve çay/kahve mola saatlerinde tüm çalışanların aralarında 1,5m boşluk bırakarak ve her seferinde aynı yerlere oturmaları sağlanacak şekilde bilgilendirme yapılmış, ilgili alanlar yeniden düzenlenmiştir.
    7. Yemekhane çalışanlarının eldiven ve maske kullanması zorunlu tutulmuştur. Yemekhanede kullanılan ortak ürünlerin tamamı (sosluk, baharatlık, şekerlik, peçetelik, bardak) tek kullanımlık olarak sağlanmıştır. Bunlar haricinde kalan ve tekrar kullanıma müsait tüm araç-gereçler her kullanımdan sonra titizlikle yüksek sıcaklıkta yıkanmakta ve dezenfekte edilmektedir.
    8. Tüm çalışanlara takılması zorunlu olarak maske dağıtımı yapılmış, kurallara uymayan çalışanlara ilgili bakanlıklarca açıklanan uyarı ve ceza mekanizmaları bildirilmiştir.
    9. Tüm personel taşıma servisleri ilgili bakanlıklarca açıklanan kural ve önlemler gereği servis kapasitesinin %50’si dolu olacak şekilde düzenlenmiştir. Servisler ise ilgili firma yetkililerince belirli aralıklarla dezenfekte edilmektedir.
    10. Binamıza giriş çıkışları minimumda tutulabilmek, temasları mümkün olduğunca azaltabilmek adına, kurye, kargo vb. üçüncü şahısların binaya girmesine müsaade edilmemekte, kargolar güvenlik tarafından dışarıda teslim alınarak dezenfekte edildikten sonra ilgili sahiplerine teslim edilmektedir.
    11. Dışarıdan gelecek ziyaretçiler zorunlu ve acil haller haricinde sınırlandırılmaktadır.
    12. Günlük olarak yoğun şekilde ortak kullanılan kapılar, kapı kolları, masalar, toplantı odaları, aydınlatma anahtarları, giriş fuaye bekleme alanı, asansör ve butonları antiseptik solüsyonlar ile sık sık temizlenmektedir.
    13. Yemekhane, soyunma odaları, abdesthane, ibadet alanları ve tuvalet gibi ortak kullanıma açık alanların tümü her gün belirli aralıklarla dezenfekte edilmektedir.
    14. Tüm ofis alanları belirli aralıklarda camların açılması suretiyle havalandırılmaktadır.
    15. Giriş fuaye alanına, toplantı odalarına ve tuvaletlere yerleştirilen antiseptik el dezenfektanları şirket çalışanları, yöneticiler ve olası ziyaretçilerin kullanımına sunulmuştur.
    16. Tüm çalışanların her gün mesai başlangıcında ateşleri ölçülerek Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kritik sınırın üzerinde olan çalışanların çalışma arkadaşlarıyla olası temasının önüne geçilmektedir.
    17. Tüm şirket çalışanları ilgili kurumlar tarafından açıklanan yeni önlemler ve kurallar konusunda düzenli olarak bilgilendirilerek süreç hakkında güncel tutulmaktadır.